V4 traditie & innovatie

on
Foto door Sudipta Mondal op Pexels.com

Opdracht Traditie & innovatie

Periode 4, 2020-2021, 10 juni 2021

Groepsleden:

Joris Sanders

Ties van den Broek

Arnau Brunsveld

V4.ckv2

Inhoud

Inhoud 1

1.1 Theoretisch onderzoek 2

Joris 2

De eetgewoonten 2

Beroepen 2

Arnau 3

De manier van wonen 3

Feesten, vrije tijd 4

Ties 5

Verhoudingen tussen mens en natuur/omgeving 5

De religie, de filosofie die men erop nahoudt 5

1.2 Uitkomst theoretisch onderzoek 6

Joris 6

Arnau 6

Ties 6

2.1 Analyse kunstvoorwerp 8

A. 8

B. 8

2.2 Beeldend onderzoek 9

2.3 Uitkomst beeldend onderzoek 10

3 Uitvoeringsfase 11

Schetsen 11

Arnau 11

Ties 11

Joris 12

Foto’s van het proces en eindproduct 13

Logboek 15

Joris 15

Arnau 15

Ties 15

Verantwoording 16

Reflecties eindproduct 17

Arnau 17

Ties 17

Joris 18

Taakverdeling 19

Bronnenlijst 20

1.1 Theoretisch onderzoek

Joris

De eetgewoonten

Een verschil tussen de Nederlandse eetgewoonten en de Indiase eetgewoonten is dat de mensen in India meestal in de middag en in de avond warm eten, terwijl de meeste Nederlanders alleen in de avond een warme maaltijd eten. Een ander verschil is dat het in Nederland gewoon is om met mes en vork te eten, in India eet men vaak zonder mes en vork en alleen met hun rechterhand, omdat eten met je linkerhand als onrein gezien wordt. (Wikipedia, 2021) Een overeenkomst tussen de Nederlandse keuken en de Indiase keuken is dat beide culturen veel granen, aardappelen en rijst verwerken in het eten. Het eten verschilt wel erg in smaak, dat verschil wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid specerijen die in de Indiase keuken worden gebruikt, in Nederland stopt men vaak maar 2 of 3 verschillende specerijen in het eten. (Wikipedia, 2021)

Indiase restaurant Amsterdam

Beroepen 

De beroepen in Nederland en India zijn heel verschillend, in India werkt 54,3% van de beroepsbevolking in de dienstensector, 28,9% in de industrie en 16,8% in de landbouwsector. (Wikipedia, 2021) In Nederland werkt een veel groter deel van de beroepsbevolking in de dienstensector, namelijk 79,6%, ook werken er veel minder mensen in de industrie en in de landbouwsector, 18,8% en 1,6%. (Wikipedia, 2021) Veel beroepen in India zijn niet nodig in Nederland, bijvoorbeeld de strijker, de wierook roller en de scheerder, omdat mensen er geen behoefte eraan hebben of zelf thuis die dingen kunnen doen. (Mariska en Jolien, 2019)

Arnau

De manier van wonen

In Nederland wonen meer mensen in een huis dan een flat- en appartementsgebouw. De meeste mensen in Nederland ongeveer 10 miljoen wonen in een rijtjeshuis. 4 miljoen van de 7 miljoen gebouwde huizen zijn rijtjeshuizen (Jarune, 2021). Ook veel voorkomende woningen in Nederland zijn de twee-onder-een-kapwoning en buiten de bebouwde kom boerderijen en vrijstaande huizen.

In India zijn de meest voorkomende soort woning appartementen. Deze zijn vooral te vinden in de steden en aangezien India veel steden heeft zijn appartementen daarom de meest voorkomende soort woning in India. (GharOffice.com, 2019). De meest voorkomende woning daarna zijn de bungalows, deze zijn vrijstaand, hebben vaak 1 verdieping, een veranda en erachter een tuin. In huizen kan je vaak tekeningen vinden die referentie geven naar iets uit het verleden (Metha, 2018).
8 Traditional Indian Home Elements We Love

Feesten, vrije tijd

In Nederland hebben we feestdagen als Koningsdag (de verjaardag van de koning), Bevrijdingsdag (de dag dat Nederland geheel bevrijd was) en ook veel christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerst die onder de christenen in India gevierd worden.

In India hebben ze veel meer feestdagen dan in Nederland en ook verschilt het per regio welke feestdagen er zijn, zoals het oogstfeest in het zuiden en de onderdompeling in de Ganesh bij Mumbai. Ook zijn er natuurlijk feesten over heel India te vieren, deze feesten hebben te maken met het hindoeïsme. (Indiaweb, n.d.) Een bekend feest is het Holi-Phagwa, dit is een soort lentefeest en tegelijk een feest van de overwinning en een soort nieuwjaar. Het wordt gevierd op de laatste avond van de 12de en de laatste maand van de Hindoeïstische kalender ‘phágun’ (februari/maart) wanneer het volle maan is. Het feest eindigt op de dinsdag na de volle maan. (Holisamen, 2015, n.d, n.m)

Op de avond telt iedereen van 10 tot 0 en dan vliegen de zakjes met kleurenpoeder in de lucht, verder wordt het feest gevierd met versnaperingen, zang en dans. (Edoderoo, 2021).
Holi Festival in India en Nepal meemaken: Beste tips - Droomplekken.nl

Ook een voorbeeld van hindoestaans feest is Divali, dit is het feest van de duizend lichtjes. Het feest is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en welvaart. Na de divali gaan veel mensen op bedevaart, vaak naar de rivier Ganges waar ze een bad nemen in de rivier de ‘Ganges-nahan’. Het feest wordt gevierd in de maand Asvin met de nieuwe maan, het belangrijkste aan Divali is dat het goede het kwade overneemt, veel Indiërs maken het hele huis schoon en drinken geen alcohol en eten geen vlees voor een week lang. Het huis wordt in de nacht verlicht met diya’s, dit zijn schoteltjes met geklaarde boter als brandstof en katoenen pitjes (Indiaweb, n.d.).

Divali - Wikipedia

Ties

Verhoudingen tussen mens en natuur/omgeving

In Nederland is er niet echt een speciale relatie tussen mens en dier, we eten best veel dieren en houden ze ook als vee.
In India gaat dit heel anders, daar zijn in verband met het Hindoeïsme meerdere dieren heilig. Het bekendste voorbeeld hiervan is de koe, die in India gewoon los over straat loopt. Veel andere dieren worden ook als heilig gezien maar geen enkel dier staat zo hoog in het vaandel als de koe.
Er zijn ook dieren die gevreesd worden, zoals honden en kraaien. Ze worden als boodschappers van de do-dengod ‘Yama’ gezien en kan je dus maar beter te vriend houden. 

Over het algemeen wordt er dus heel anders naar dieren gekeken in India dan in Nederland. Hier denken we vaker wat minder na over wat we eten als het om dieren gaat en lopen er ook geen koeien op straat rond, alhoewel er veel dieren goed beschermd worden door bijvoorbeeld Staatsbosbeheer etc.

De religie, de filosofie die men erop nahoudt 

In Nederland heeft volgens een onderzoek van het CBS in 2020, 54,1% van de Nederlanders geen geloof. Dit wordt gevolgd door Rooms-Katholiek (20,1%) en Protestant (14,8%). Niet-gelovigen hebben een andere kijk op het leven dan gelovigen en zoeken vaak voor minder gebeurtenissen een verklaring. 

Het grootste geloof in India is het Hindoeïsme, met 80% heeft het duidelijk de overhand boven Moslims (13%) en Christenen (2%). Het Hindoeïsme is een van de oudste religies ter wereld, maar heeft geen geschreven boek zoals de Bijbel en de Koran. Er zijn wel een groot aantal heilige teksten, de oudste zijn de Veda’s: vier verzamelingen lofzangen, gebeden, regels, offers en spreuken die al 3500 jaar oud zijn. De meeste Hindoes geloven in een oppergeest Brahma, maar het hindoeïsme kent nog duizenden andere goden.

In het Hindoeïsme gaan mensen er van uit dat ze herboren worden na hun dood in het ‘normale leven’, wat een levensstijl geeft waarin mensen nadenken over hoe hun daden na hun reïncarnatie van invloed zullen zijn. 

1.2 Uitkomst theoretisch onderzoek

Joris

Een nieuw inzicht over de verschillen tussen de Nederlandse en de Indiase culturen die ik heb opgedaan is dat de mensen in India veel meer arbeid verrichten met hun handen en dat er veel meer ambacht is, in Nederland is veel gemachineerd en is alles heel efficiënt. Een ander nieuw inzicht die ik heb opgedaan is dat het eten in India veel complexer is dan het eten in Nederland, in India stoppen mensen veel meer en veel verschillende kruiden in hun eten, ook gebruiken ze meer groenten en minder vlees in hun gerechten dan mensen in Nederland. 

Een nieuw inzicht over de overeenkomsten tussen de Nederlandse en de Indiase cultuur die ik heb opgedaan is dat de Indiase keuken, evenals de Nederlandse keuken veel peulvruchten, granen, aardappelen en rijst in hun eten verwerkt. Een ander nieuw inzicht die ik heb opgedaan is dat de beroepsbevolking in India en in Nederland voor meer dan de helft uit de dienstensector bestaat, ik had verwacht dat er in India veel meer mensen in de landbouw en in de industrie zouden werken.

Arnau

Een nieuw inzicht die ik heb gedaan over de verschillen tussen Nederlandse en Indiase manieren van wonen is dat in India veel meer mensen in appartementen wonen dan huizen, maar als mensen in India in huizen wonen zijn dit vaak bungalows (huizen met vooral 1 verdieping) ipv rijtjeshuizen in Nederland die vaak 2 of 3 verdiepingen hebben. Ook heb ik geleerd dat in India veel meer en uitbundiger worden gevierd dan in Nederland en naar mijn mening ook op een echte manier gevierd worden.

Overeenkomsten die ik ben tegengekomen is dat zowel in Nederland als in India veel mensen in appartementen wonen. En in Indiase woningen vaak een referentie te vinden is naar het verleden i.t.t. Nederland waar dit bijna niet voorkomt. Ook ben ik tegengekomen dat feestdagen vaak in India ook met familie wordt gevierd, net zoals wat ook in Nederland veel gebeurt

Ties

Een nieuwe kijk die ik op de contrasten tussen de Nederlandse en Indiase cultuur heb gedaan is vooral dat geloof veel hoger in het vaandel staat voor de meeste Indiase mensen. Ik had eigenlijk ook verwacht dat een groter deel van de Nederlandse bevolking een geloof zou hebben, al geloof ik zelf niet in een god. Wij als Nederlanders hebben ook een hele andere relatie met dier en natuur en ik denk dat we er een stuk minder respectvol mee omgaan dan in India en dat we van hun nog best wel wat kunnen leren.

Ik heb in mijn bronnen vooral naar verschillen in de twee culturen gezocht en ben dus niet heel veel overeenkomsten tegengekomen. Wat wel een overeenkomst is, is dat in Nederland en India allebei goed gezorgd wordt voor wilde dieren en de bescherming ervan. Ik ben er ook achter gekomen dat in India het dagelijks leven van mensen vaak best wel op dat van een Nederlander lijkt, er in India wel 40% van de werkende bevolking op een kantoor en dat gebeurt in Nederland natuurlijk ook gewoon. Ik dacht dat er meer mensen in de agrarische sector zouden werken maar dat heb ik zeker wel onderschat.

2.1 Analyse kunstvoorwerp

A. 

Het ‘Statue of Unity’ in India is met 182 meter het hoogste standbeeld op heel de wereld. Het is een standbeeld van Vallabhbhai Patel, hij is een van de grootste figuren in de onafhankelijkheidsstrijd van India. Dit past dus goed bij de Indiase cultuur omdat het een monument is voor de onafhankelijkheid. De onafhankelijkheid is een heel belangrijk punt in de geschiedenis van India. Ondanks dat was er alsnog veel kritiek op de bouw van het standbeeld, omdat dit in gebied werd gebouwd wat voor veel mensen als heilig gezien wordt. Dit kenmerkt ook hoe belangrijk het geloof is voor Indiërs. 

B.

Dit kunstvoorwerp past binnen de dimensie Innovatie, omdat het het grootste standbeeld van de wereld is, het standbeeld is meer dan twee keer zo groot als de Statue of Liberty in New York. Het standbeeld is ook heel innovatief omdat er een sterke basis moest worden gebouwd om het standbeeld te ondersteunen en er werden twee grote bruggen gebouwd als weg naar het standbeeld toe. Het standbeeld past niet echt binnen de dimensie Traditie, maar het beeld stelt de eerste minister-president van India voor, die alle 562 staten van India wist te verenigen en hij was geliefd door de bevolking van India.

Bloemkool curry met aardappel (Aloo Gobi) | Recept | Betty's KitchenKLM Reisgids - De glans van BollywoodFile:Taj-Mahal.jpgIndia. Nieuwe wet verbiedt handel in heilige koeien, moslims boos

Holi Festival in India en Nepal meemaken: Beste tips - Droomplekken.nlSamosa Recipe: How to make Samosa Recipe at Home | Homemade Samosa Recipe - Times FoodAardappels koken; stap voor stap instructie | Lekker Tafelen

2.3 Uitkomst beeldend onderzoek

Twee nieuwe inzichten in de verschillen tussen de culturen die wij hebben opgedaan zijn dat godsdiensten veel belangrijker zijn in het dagelijks leven in India dan in Nederland, ook is zijn de huizen en de klederdracht in India veel kleurrijker dan in Nederland.

Twee nieuwe inzichten in de overeenkomsten tussen de culturen die wij hebben opgedaan zijn dat er in beide culturen veel groente wordt gegeten, vaak worden deze groenten warm gegeten. Ook een nieuw inzicht in de overeenkomst tussen de culturen is dat feestdagen in beide landen uitbundig gevierd worden.

3 Uitvoeringsfase

Schetsen

Arnau

Ties

Joris

Foto’s van het proces en eindproduct

Logboek

Joris 

 1. 15 april: ik heb het document aangemaakt en ik ben begonnen met het aspect, de eetgewoonten.
  20 april: ik heb gewerkt aan het aspect, beroepen.
  21 april: ik heb mijn aspecten afgemaakt, en mijn nieuwe inzichten beschreven, ook heb ik het document een beetje opgeschoond.
 2. 15 mei: we hebben een kunstwerk gekozen.

19 mei: ik heb 2.1b gemaakt en nieuwe bronnen toegevoegd.

20 mei: we hebben 2.3 afgemaakt en ik heb document nagekeken voor fouten.

 1. 4 juni we hebben de taken verdeeld en we hebben een idee voor het ontwerp gemaakt

9 juni: ik heb mijn schetsen gemaakt en ik heb mijn zelfreflectie gemaakt

Arnau 

 1. 15 april: Ik heb een klein begin gemaakt met de kopjes ‘feesten en vrije tijd’ en ‘de manier van wonen’
  19 april: Ik heb gewerkt aan het kopje ‘feesten en vrije tijd’
  20 april: Ik heb gewerkt aan het kopje ‘de manier van wonen’
  21 april: Ik heb de laatste dingen afgewerkt en de nieuwe inzichten getypt
 2. 15 mei: We hebben samen het kunstwerk gekozen dat we gaan gebruiken voor opdracht 2.1

19 mei: ik heb 20 foto’s geselecteerd, een collage van die fotos gemaakt en de bronnen toegevoegd

20 mei: we hebben 2.3 afgemaakt en alle bronnen in het document toegevoegd

 1. 3-4 juni: we hebben een start gemaakt met onderdeel 3, de taken zijn verdeeld

9 juni: ik heb mijn schetsen gemaakt en ook de reflectie aangevuld

10 juni: we hebben het spuugmodel afgemaakt en fotos van het proces toegevoegd aan dit document

Ties 

 1. 15 april: Ik heb mijn aspecten gekozen en hier bronnen voor gezocht.
  20 april: Ik heb aan mijn aspecten gewerkt en deze zo goed als af.
  21 april: In en na de les heb ik alles afgemaakt en de bronnenlijst ingevoegd.
 2. 15 mei: In de vakantie hebben we samen een kunstwerk gekozen.
  18 mei: Ik heb 2.1a gemaakt over het gekozen beeld.

19 mei: Vandaag heb ik mijn bronnen in de bronnenlijst gezet. 

20 mei: Tijdens de les de laatste opmaak toegepast en het bestand ingeleverd.

 1. 3 juni: Gestart met onderdeel 3 en taken verdeeld.

7 juni: schetsen gemaakt en in document gezet

8 juni: Reflectie en de verantwoording geschreven

9 juni: Taakverdeling in document gezet

Verantwoording

Al snel hadden we bedacht dat we een gebouw wilde maken wat een mix was van de beide culturen. Typische oud-nederlandse architectuur met de felle kleuren van Indiase wijken. We hebben onderzoek gedaan door Nederlandse en Indiase architectuur op te zoeken. De meest typische Nederlandse gebouwen zijn natuurlijk grachtenhuizen, en Indiase bouwstijl tegenwoordig is vooral kleurrijk, dus wij waren van plan dit te combineren. Als plan hadden we nu de Nederlandse cultuur en de Indiase cultuur te verbinden door op Nederlandse bouwwerken Indiase felle en blije kleuren toe te passen. 

Het object is in ons geval een gebouw en dus toegepast, omdat een huis een functie heeft om in te wonen en leven. Het zou zelfs zo kunnen dat er hele wijken van dit soort kleurrijke huizen gebouwd kan worden. Dit zou voor mensen uit India die Nederland bezoeken ook heel leuk zijn om te zien en om er in te wonen eveneens. 
We hebben niet heel lang onderzoek gedaan naar wat we precies wilden maken. We waren het er al snel over eens dat we iets wilden doen met oud-nederlandse gebouwen maar we konden nog niet echt typische Indiase architectuur vinden. Uiteindelijk besloten we om het niet per se over de vorm maar meer over de kleur te hebben.
Het onderzoek doen had misschien iets grondiger gekund maar ging over het algemeen best soepel. Een pluspunt was dat het best snel ging waardoor we snel aan de schetsen konden beginnen om het idee heen en deze ook al in het document konden zetten.

Reflecties eindproduct

Arnau

Deze opdracht heeft wel een heel stuk bijgedragen aan mijn kunst en cultuur inzichten. Ik heb met deze eindopdracht 2 nieuwe inzichten gekregen. Het eerste inzicht dat ik heb gekregen door deze opdracht is, dat verschillende culturen in veel aspecten toch verschillen, maar ook in veel aspecten vaak hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld een verschil is dat in India de meeste mensen aanhanger zijn van het boeddhisme en in Nederland de meeste mensen aanhanger zijn van het christendom, maar hetzelfde is dat in beide landen (Nederland en India) mensen veel groenten eten bij hun maaltijden. Een ander nieuw inzicht dat ik heb gekregen door deze opdracht is dat ik beter heb geleerd wat er traditie is in culturen en wat innovatie in andere culturen is. Veel dingen zijn in verschillende culturen uitgevonden, niet alleen heel vroeger, maar ook recent en nu worden er nog veel dingen uitgevonden. In India is bijvoorbeeld de knoop uitgevonden, maar ook de eerste bordspellen kwamen uit India. In Nederland zijn donuts uitgevonden en ook is de brandslang in Nederland uitgevonden. De conclusie die ik hieruit kan trekken is dat deze opdracht wel duidelijk wat heeft bijgedragen aan mijn kunst en cultuur inzichten, veel culturen samen op een plek is iets wat ik heel erg mooi vind. Ik vind het interessant om veel culturen te ontdekken, want iedere cultuur vind ik iets unieks en super leuks hebben. Ik vind steden met veel multiculturalisme waar veel nationaliteiten wonen de leukste steden die er bestaan

Ties

Aan het begin van de opdracht wist ik nog niet heel veel over de Indiase cultuur, behalve waar ik in onderdeel 1 en 2 al onderzoek naar heb gedaan. Ik wist wel al dat er in India heuvels en bergen zijn die vol staan met van die kleurrijke huizen. Persoonlijk vind ik dat best mooi om te zien. Nederlandse bouw en woonstijl verschilt wel een hoop van de Indiase. Over het algemeen zijn de huizen hier in een wijk allemaal hetzelfde, of zitten ze in een rijtje aan elkaar vast. In India zijn de huizen veel diverser en ook kleurrijker, waar we ook gebruik van maken in ons object.
Ik denk dat ikzelf het meest geleerd heb van de Indiase architectuur opzoeken, aangezien ik dit ook wel interessanter vind dan meeste Nederlandse bouwwerken. Hier zijn bijvoorbeeld ook geen 182 meter hoge standbeelden.
Toen ik de verhoudingen tussen mens en natuur en de religie moest onderzoeken van beide landen was ik eigenlijk niet echt verbaast. Ik had wel verwacht dat het percentage christenen in Nederland hoger zou zijn. In het Hindoeïsme zijn er natuurlijk heilige dieren, maar ik wist niet dat er meer dan alleen de koe waren. Het bleek dat heel veel dieren een spirituele waarde hebben. 

Al met al zou ik wel zeggen dat ik toch wel nieuwe inzichten heb opgedaan aan deze opdracht. Ik heb ook wel wat leuke feiten geleerd zoals dat het hoogste standbeeld ooit in India staat, wat ik volledig niet wist. Misschien had ik me wel wat meer kunnen verdiepen maar ik denk toch wel dat ik voldoende heb gevonden.

Joris

Deze opdracht heeft best wel veel bijgedragen aan mijn kunst en cultuur inzichten, tijdens deze opdracht heb ik veel onderzoek gedaan naar de Indiase cultuur. Een nieuw inzicht die ik op heb gedaan op het gebied van kunst en cultuur tijdens het maken van het eindproduct is dat de culturen veel verschillen op gebied van architectuur, voedsel en klederdracht, in India zijn de huizen, het voedsel en de klederdracht meestal veel kleurrijker dan de Nederlandse, daarom hadden we bedacht om iets nederlands met veel Indiase kleuren te maken. Een ander inzicht die ik heb opgedaan tijdens het maken van het eindproduct is dat culturen veel verschillen op het gebied van godsdienst, in Nederland wordt godsdienst meer beschouwd als iets ouds en veel jonge mensen zijn niet gelovig, ook wordt het gezien als onnuttig, maar in India is het merendeel van de bevolking gelovig en wordt het beschouwd als iets normaals en is het vanzelfsprekend dat je een of meer dagen naar een heilige plek zoals een tempel gaat. Ik heb veel geleerd van de Indiase cultuur door deze opdracht.

Taakverdeling

(Taken die voor iedereen gelden staan hier niet in)

Onderdeel123
ArnauManier van wonenFeesten, vrije tijd2.2 collage
JorisEetgewoontenBeroepen2.1 BUitkomst beeldend onderzoek
TiesVerhouding mens/natuurReligie/filosofie2.1 AFoto van spuug modelVerantwoording

Bronnenlijst

CBS. (2020). Welk geloof hangen we aan? cbs – Nederland in cijfers. Retrieved april 21, 2021, from https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2020/welk-geloof-hangen-we-aan/

Cromwijk Kaasdok. (n.d.). Foto kaas. kaasdok.nl. Retrieved mei 19, 2021, from https://www.kaasdok.nl/product/jonge-kaas-noord-hollandse-goudse/

Droomplekken. (n.d.). Afbeelding Holi feest. Holi Festival in India en Nepal meemaken: Beste tips – Droomplekken.nl. Retrieved april 19, 2021, from https://www.droomplekken.nl/wp-content/uploads/2018/03/Holi-Festival-India-Nepal.jpg

GharOffice.com. (2019, september 19). Five Most Common Types of Houses in India. GharOffice.com. Retrieved april 19, 2021, from https://www.gharoffice.com/blog/five-most-common-types-of-houses-in-india/

Godwin, J. (2007, mei 22). Foto Taj Mahal. Wikipedia. Retrieved mei 19, 2021, from https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taj-Mahal.jpg

HISTORIEK. (2019, december 2). Foto Mahatma Gandhi. historiek.net. Retrieved mei 19, 2021, from https://historiek.net/mahatma-gandhi-indiaas-politicus/67514/

HISTORIEK. (2020, augustus 31). Foto schilderij Mondriaan. historiek.net. Retrieved mei 19, 2021, from https://historiek.net/piet-mondriaan-biografie-kunstschilder/126024/

Holi Samen. (2015). Wat is holi? Wat is holi? – Stichting Holi. Retrieved april 19, 2021, from http://www.holisamen.nl/wat-is-holi/

Indiaweb. (n.d.). Feestdagen – India. Indiaweb. Retrieved april 19, 2021, from https://www.indiaweb.nl/cultuur-india/feestdagen/

Indiaweb. (n.d.). Heilige dieren. Indiaweb. Retrieved april 21, 2021, from https://www.indiaweb.nl/religie/heilige-dieren/

Jarune. (2021, januari 24). Rijtjeshuis – Wikipedia. Wikipedia. Retrieved april 20, 2021, from https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijtjeshuis

KLM. (n.d.). Foto Bollywood. klm.com. Retrieved mei 19, 2021, from https://www.klm.com/destinations/nl/nl/article/the-glamour-of-bollywood

Koning Aap. (2021). Religie India. Koning Aap – Religie India. Retrieved april 21, 2021, from https://koningaap.nl/india-reizen/religie-india

Lekker Tafelen. (n.d.). Foto Aardappels. Lekker Tafelen. Retrieved mei 19, 2021, from https://lekkertafelen.nl/kookschool/aardappels-koken/

Mariska en Jolien. (2019, januari 14). TYPISCH INDIA. Zussen op reis. Retrieved april 21, 2021, from https://www.zussenopreis.nl/india/typisch-india-banen/

Metha, M. (2018, september 8). 8 Traditional Indian House Elements We Love. houzz. Retrieved april 20, 2021, from https://www.houzz.com/magazine/8-traditional-indian-home-elements-we-love-stsetivw-vs~113335129

Miljuschka. (n.d.). Foto asperges. miljuschka.nl. Retrieved mei 19, 2021, from https://miljuschka.nl/witte-asperges-met-ei/

Navin Bhagwat. (2017, maart 21). Foto Ganges. BNDeStem. Retrieved mei 19, 2021, from https://www.bndestem.nl/buitenland/heilige-rivier-de-ganges-krijgt-mensenrechten~a072fc20/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

NOS. (2019, mei 3). Foto Dodenherdenking. NOS. Retrieved mei 19, 2021, from https://nos.nl/artikel/2283140-dodenherdenking-en-bevrijdingsdag-bij-de-nos

Oomen, E. (2018, april 26). Foto koningsdag. AD.nl. Retrieved mei 19, 2021, from https://www.ad.nl/binnenland/alles-is-oranje-waarom-koningsdag-steeds-belangrijker-wordt~a23340a3/

Oostveen, B. (2019, juni 10). Bloemkool curry met aardappelen (Aloo Gabi) | Recept | Betty’s Kitchen. Betty’s Kitchen. Retrieved mei 19, 2021, from https://bettyskitchen.nl/bloemkool-curry-met-aardappel/

Pixabay. (n.d.). Foto wieden. Pixabay. Retrieved mei 19, 2021, from https://pixabay.com/nl/photos/indische-cultuur-wieden-mensen-4160040/

Reijman, J. (2020, september 4). Foto Sinterklaas. EenVandaag. Retrieved mei 19, 2021, from https://eenvandaag.avrotros.nl/item/hoe-gemeenten-het-hoofd-breken-over-een-alternatieve-intocht-van-sinterklaas/

Reis-expert. (2020, juli 21). Foto tempel. reis-expert.nl. Retrieved mei 19, 2021, from https://www.reis-expert.nl/azie/india/highlights-india/meenakshi-tempel/

REISJUNK. (n.d.). Foto tuktuks. reisjunk.com. Retrieved mei 19, 2021, from https://www.reisjunk.nl/reisinspiratie/tuktuk-kopen-india-rickshaw-run/

RTL Nieuws. (2015, september 30). Indiase man gelyncht na gerucht over eten rundvlees. Indiase man gelyncht na gerucht over eten rundvlees. Retrieved april 20, 2021, from https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/artikel/939371/indiase-man-gelyncht-na-gerucht-over-eten-rundvlees

Times Food. (2021, maart 16). Foto samosas. recipes.timesofindia.com. Retrieved mei 19, 2021, from https://recipes.timesofindia.com/recipes/samosa/rs61050397.cms

Trefpunt Azië. (2018, juli 18). Foto koeien. trefpunt azië. Retrieved mei 19, 2018, from https://www.trefpuntazie.com/india-hindoes-islam-wetgeving-heilige-koeien-redactie/

Wikipedia. (2008, oktober 29). Foto Divali. File:The Rangoli of Lights.jpg – Wikimedia Commons. Retrieved april 19, 2021, from https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Rangoli_of_Lights.jpg

Wikipedia. (2020, april 23). Statue of Unity. Statue of Unity. Retrieved mei 19, 2021, from https://nl.wikipedia.org/wiki/Statue_of_Unity

Wikipedia. (2020, november 20). Reïncarnatie. Wikipedia – Reïncarnatie. Retrieved april 21, 2021, from https://nl.wikipedia.org/wiki/Re%C3%AFncarnatie

Wikipedia. (2021, februari 13). Indiase keuken. Indiase keuken – Wikipedia. Retrieved april 15, 2021, from https://nl.wikipedia.org/wiki/Indiase_keuken

Wikipedia. (2021, februari 19). Economie van India. Economie van India – Wikipedia. Retrieved april 21, 2021, from https://nl.wikipedia.org/wiki/Economie_van_India

Wikipedia. (2021, maart 17). Holi-Phagwa. Holi-Phagwa – Wikipedia. Retrieved april 19, 2021, from https://nl.wikipedia.org/wiki/Holi-Phagwa

Wikipedia. (2021, maart 20). Economie van Nederland. Economie van Nederland – Wikipedia. Retrieved april 21, 2021, from https://nl.wikipedia.org/wiki/Economie_van_Nederland

Wikipedia. (2021, maart 23). Nederlandse Keuken. Nederlandse Keuken – Wikipedia. Retrieved april 15, 2021, from https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_keuken

WWZ. (n.d.). Kerst viering in India. Wereldwijde Zending. Retrieved april 19, 2021, from https://www.wereldwijdezending.nl/nieuws/kerst-viering-in-india

Periode 4, 2020-2021

Groepsleden:

Joris Sanders

Ties van den Broek

Arnau Brunsveld

V4.ckv2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s